هپاتیت را حذف کن
'هپاتیت را حذف کن' شعار منتخب برای روز جهانی هپاتیت در ۲۸ ژوییه ( ششم مرداد) است؛ شعاری که هدف از آن فراهم شدن زمینه های لازم برای ریشه کنی این بیماری به عنوان مهمترین هدف در کشورهای مختلف از جمله ایران است.
روز جهانی هپاتیت به افتخار برنده جایزه نوبل 'باروخ ساموئل بلومبرگ' کاشف ویروس هپاتیت B نامگذاری شده است. هپاتیت درتعریف به التهاب و عفونت کبد اطلاق می شود که می تواند فیبروز، سیروز یا سرطان کبد را در پی داشته باشد. ویروس های هپاتیت مهمترین عامل بروز این بیماری است ولی عفونت های دیگری مانند مواد سمی (مصرف الکل و مواد مخدر) و بیماری های خود ایمنی نیز جزء دلایل هپاتیت محسوب می شوند.
به گزارش خبرنگارعلمی ایرنا، با توجه به اهمیت این بیماری و میزان مرگ و میر ناشی از آن، سازمان جهانی بهداشت (WHO) سال گذشته هدف ریشه کنی این ویروس های خطرناک تا سال ۲۰۳۰ میلادی (سال ۱۴۱۰) را بنا نهاد. بررسی های این سازمان نشان داد که در سال ۲۰۰۶ مرگ و میر ناشی از هپاتیت C از ایدز بیشتر بود و به همین دلیل توجه بیشتری به بیماری هپاتیت به عمل آورد.
هر چند سازمان جهانی بهداشت شعار کلی روز جهانی هپاتیت در سال های ۲۰۱۶ تا ۲۰۳۰ 'بدون هپاتیت' (NOhep) برای ریشه کنی این بیماری اعلام کرده است، اما شعار سال ۲۰۱۷ را ' هپاتیت را حذف کن ' (ELIMINATE HEPATITS) در نظر گرفته است.
ایران در سال های اخیر در شناسایی، کنترل و درمان بیماران هپاتیت B و C به موفقیت های بسیار خوبی نائل شده است و مسئولان این حوزه با همکاری و همراهی سازمان ها و نهادی های مردمی و با برنامه ریزی مناسب درصدد ریشه کنی بیماری در کشور هستند.
دست اندرکاران این حوزه انتظار دارند از امسال شاهد برگزاری جشن حذف هپاتیت در برخی از استان ها باشند که این هدف مهم مرهون تلاش فراوان مجموعه های مختلف در اقصی نقاط کشور است.
** هپاتیت C قابل علاج است
رئیس شبکه هپاتیت کشور به مناسبت روز جهانی هپاتیت با اشاره به این که هپاتیت C قابل درمان است و علاج قطعی دارد، گفت: اگر این بیماری به موقع شناسایی شود، قابل درمان بوده و فرد از عوارض دیگری مانند سیروز و سرطان کبد نجات می یابد.
دکتر سید موید علویان در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار کرد که متاسفانه سالانه افراد زیادی در ایران و دنیا بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند.
وی ادامه داد: مهمترین راه انتقال هپاتیت C در سال های گذشته از طریق تزریق خون بوده اما از سال ۱۳۷۵ که همه خون ها در ایران آزمایش می شوند، مهمترین راه انتقال این بیماری به اعتیاد تزریقی تغییر کرده است. متاسفانه معتادان تزریقی در کشور تا ۴۰ درصد ریسک ابتلا به هپاتیت C دارند.
این پزشک فوق تخصص گوارش و کبد بیان کرد: راه های انتقال هپاتیت C مانند هپاتیت B، علاوه بر اعتیاد تزریقی، رفتارهای پرخطر جنسی و خالکوبی های غیر بهداشتی است که اقدامات پیشگیرانه جدی باید در این زمینه ها انجام گیرد.
علویان اظهار کرد: کنترل خون سبب شده تا شیوع این بیماری در کشور کاهش یافته و در حال حاضر به کمتر از نیم درصد برسد و باید تا ۱۴ سال آینده ( سال ۱۴۱۰) این بیماری ریشه کن شود.
** ایران در منطقه کمترین شیوع بیماری هپاتیت C را دارد
وی افزود: هپاتیت C در ایران در مقایسه با همه کشورهای همسایه از شیوع خیلی کمتری برخوردار است و در حال حاضر شیوع بیماری در ایران کمتر از نیم درصد بوده و جنس ویروس در کشور هم، اروپایی است.
رئیس شبکه هپاتیت ایران گفت: برخلاف ایران شیوع بیماری در کشورهای منطقه بالا است مانند پاکستان ۵٫۵ درصد، آذربایجان ۷٫۵ درصد، تاجیکستان، عربستان و کویت ۳ تا ۵ درصد است که نشان دهنده شیوع بیشتر بیماری در این کشورها است.
علویان تاکید کرد: ما نگران شیوع بیماری در کشورهای اطراف مانند پاکستان و افغانستان، تاجیکستان، عراق، سوریه و جمهوری آذربایجان هستیم و با توجه به مراوداتی که با آنها داریم، باید مراقب ابتلای افراد به این بیماری باشیم.
وی همچنین بر لزوم گسترش آموزش های لازم در منطقه تاکید کرد و گفت: به همین دلیل کتاب هپاتیت C به زبان های اسپانیایی، تاجیکی، انگلیسی و فارسی دری ترجمه شده تا به این هدف مهم دست یابیم.
رئیس شبکه هپاتیت کشور با اشاره به این که مصر کشوری است که بالاترین شیوع هپاتیت C را با ۲۰ درصد دارد، افزود: شیوع این بیماری در برخی از مناطق این کشور به ۳۰ تا ۳۵ درصد هم می رسد.
علویان تعداد مبتلایان به بیماری هپاتیت C را در کشور مصر بین ۴ تا ۵ میلیون نفر اعلام کرد و افزود: در سال گذشته حدود ۲۰۰ هزار مصری مبتلا به بیماری، درمان شدند در حالی که تمام بیماران شناسایی شده در کشور ما حدود ۱۸۴ هزار نفر هستند.
**جمهوری آذریایجان تنها کشوری است که شیوع هپاتیت C در زنان آن بیشتر است
وی با اشاره به این که آذربایجان تنها کشوری است که در آن شیوع هپاتیت C در زنان بیشتر است، اظهار کرد: در ایران هپاتیت Cدر مردان بیشتر مشاهده می شود و در مقابل هر ۳ تا ۴ مرد، یک زن به این بیماری مبتلا است اما در کشور جمهوری آذربایجان ۶ تا ۷ زن در مقابل یک مرد دچار بیماری می شوند.
رئیس شبکه هپاتیت کشور بیان کرد: رفتارهای پرخطر جنسی و اعتیاد تزریقی در مردان بیشتر است و به همین دلیل این بیماران در ایران در بین این قشر از جامعه بیشتر است.
وی، بیشترین راه انتقال این بیماری در کشور جمهوری آذربایجان را سالن های زیبایی اعلام کرد و گفت: آرایشگرها در این کشور رعایت بهداشت را نمی کنند اما در ایران شبکه های بهداشت کنترل و نظارت بر آرایشگرها دارند و مردم هم در صورت عدم رعایت بهداشتی موارد را اعلام می کنند.
علویان، وضعیت خالکوبی های غیربهداشتی را خیلی نگران کننده اعلام کرد و گفت: ابتلای زنان جوان که در دوره باروری هستند به بیماری، سبب نگرانی جدی است و مسئولان باید بر این موضوع کنترل جدی داشته باشند.
وی به راه اندازی پویش های دانشجویی در کشور در سال های اخیر اشاره کرد و گفت: این کمپین ها با استقرار در ایستگاه های مترو و دانشگاه ها نقش موثری در افزایش سطح آگاهی مردم داشته اند.
** یک میلیون و ۴۰۰ هزار ایرانی به هپاتیت B مبتلا هستند
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در کشور به هپاتیت B مبتلا هستند، افزود: این بیماری با مصرف دارو قابل کنترل است.
رئیس شبکه هپاتیت کشور درباره شیوع این بیماری در ایران افزود: شیوع بیماری در چند سال گذشته ۵ درصد بود که الان به جز استان های گلستان و سیستان و بلوچستان به کمتر از ۲ درصد رسیده است. شیوع این بیماری در تهران کمتر از ۱٫۲ درصد است.
علویان، گفت:خالکوبی و حجامت در مکان هایی که بهداشت به طور دقیق و کامل رعایت نمی شود، قمه زدن و رفتارهای جنسی پرخطر و محافطت نشده از جمله خطراتی است که جامعه را از لحاظ ابتلا به هپاتیت تهدید می کند.
وی با اشاره به این که برای ریشه کنی هپاتیت B نیاز است که انتقال آن بین افراد کنترل شود، گفت: خوشبختانه برای این بیماری واکسن وجود دارد و با تزریق واکسن هپاتیت B می توان نسبت به آن مقاوم شد. از سال ۱۳۷۳ در ایران برنامه جامع واکسیناسیون هپاتیت بی در نوزادان انجام می شود.
نظرات ارزشمند شما