بهره هوشی ۶۶میلیون کودک ایرانی افزایش یافت/ مکمل (یدفولیک) چیست؟
دانشمند ایرانی نخست جهان اسلام با اشاره به جلوگیری از ۳۳میلیون بیماری گواتر با کمک نمک یُد از افزایش بهره هوشی ۶۶میلیون کودک ایرانی خبر داد.
پروفسور فریدون عزیزی ــ رئیس پژوهشگاه بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم در نشست خبری یازدهمین کنگره بین المللی بیماریهای غدد درونریز و متابولیسم که ۱۲ تا ۱۴ آبان برگزار میشود، اظهار داشت: چاقی، دیابت، پوکی استخوان، بیماریهای مختلف درونریز،کلیه و چربیهای خون نیز در این کنگره مورد بررسی قرار میگیرد، همزمان در حوزه بالینی نیز گروه علوم پایه و ژنتیک بحث میشود و همچنین مسائل و مشکلات پرستاری در حوزه بیماریهای غدد مورد بررسی قرار میگیرد.
دانشمند نخست جهان اسلام ادامه داد: در این کنگره سخنرانی خارجی از کشورهای مالزی، آلمان، هلند، ترکیه، پاکستان، استرالیا، نیوزیلند، ایرلند، اسپانیا و ایتالیا علاوه بر ۱۰ سمپوزیوم در این کنگره ارائه میشود، به هر حال بیماریهای غدد دائماً در حال تغییر است و بیشتر تحقیقات داخلی ارائه میشود.
عزیزی بیان داشت: بیماریهای متابولیک ارثی نادر هستند و در ۴۰ تا ۱۰۰ هزار نفر یک مورد است و شاید تعداد آنها بیش از دو هزار بیمار نشود، همچنین تستهای تشخیصی این بیماریها بسیار گرانقیمت است و به دستگاههای پیشرفته نیاز دارد و اجباراً نمونهها باید به خارج از کشور فرستاده شود کما اینکه برخی تشخیصها در ایران انجام میشود ولی امیدواریم در سالهای دیگر با افزایش اعتبارات ــ تحقیقات لازم در این حوزه بیشتر شود.
استادتمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: در مورد کمبود یُد در سطح کشور از سال ۱۳۶۸ بررسی ۱۰ساله صورت پذیرفت و با کمک کمیتهای کشوری و وزارت بهداشت کارخانجات ید را به نمک اضافه کردند و چند سال بعد کمبود ید را کنترل کردیم و این پژوهشگاه هر ۵ سال در سطح کشور پایش میکند و ۱۸ هزار تا ۳۰ هزار دانشآموز را بررسی میکنیم و بیماری گواتر کم شده است اگرچه ۷ و ۸ سال پیش مشکلاتی درباره ید نمک داشتیم ولی با دستور وزیر بهداشت وقت این مسئله کنترل شد و کمبود یُد در کشور وجود ندارد.
عزیزی تصریح کرد: ولی آنجا که مشکل وجود دارد در بحث زنان باردار است که باید دو برابر یُد دریافت کنند بهدلیل افزایش نیاز یُد در تیروئید که باید مکمل یُد مصرف شود که خوشبختانه ترکیب یُد و اسید فولیک تولید شده و بهسرعت در همه جای کشور این مراقبت پیش میرود تا زنان در دوران قبل بارداری، در طول بارداری و ۶ ماه شیردهی این مکمل را مصرف کنند.
وی با اشاره به اینکه برای زنان شیرده نیز یُد مهم است تا نوزادان از طریق شیر مادر یُد را دریافت کنند که در یک سال اخیر این کار صورت پذیرفته است، گفت: ایران جزو سه کشوری است که مکمل ید و اسید فولیک (یدفولیک) تولید میکنند.
عزیزی درباره محصولات تراریخته نیز عنوان کرد: درباره فرآوردههای تراریخته بهطور کلی عرض میکنم اگر فرآوردهای میخواهد وارد کشور شود باید تحقیقات بسیار در فواید و مضرات آن انجام شود زیرا شاید مضراتی داشته باشند و خوشبختانه قسمتهای مختلف کشور در این باره عمل میکنند، کما اینکه ما در این زمینه تحقیقاتی نداشتیم ولی بیشتر مقولات تراریخته را تأیید نمیکنیم و مقدار کمی از آن را تأیید میکنیم.
عزیزی در چرایی اضافه کردن یُد به نمک عنوان کرد: کدام مادهای است که مردم نه کم و نه زیاد میخورند، بنابراین نمک تنها مادهای است که معمولاً ۴ تا ۱۰ گرم مصرف میشود برای همین اضافه شدن یُد به نمک انتخاب شده است.
وی بیان داشت: بین سالمندان و دوران بارداری که باید نمک کمتر مصرف شود، آن مواقع نیز اصلاً افراد به یُد زیاد نیاز ندارند و زنان باردار هم میتوانند مکمل ید و اسید فولیک مصرف کنند، سالمندان نیز ماهی مصرف کنند، بنابراین سالمندان دو بار در هفته ماهی و غذای دریایی مصرف کنند.
عزیزی ادامه داد: در حال انجام مطالعات جدیدی هستیم برای سنین بالای ۵۰ سال که باید نمک کمتر مصرف کنند، اگر کسی در حدود ۲ و ۳ گرم نمک در روز مصرف کند که ید آن کم نیست و مشکلی وجود ندارد، و کمبود ید در دوران جنینی و رشد باشد سبب میشود فرد با ضریب هوشی کمتری به دنیا بیاید و بعد از تولد جبران نمیشود و در سنین دیگر کودکی نیز IQ را کم میکند.
استادتمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: با یُدرسانی از سال ۶۸ و اوایل دهه ۷۰ حدود ۶۶ میلیون IQ کودکان ایرانی رشد کرده است و حدود ۳۳ میلیون از گواتر جلوگیری شد، مثلاً در مناطق امامزاده داود شاهد ضریب هوشی بسیار پایینی بودیم و بعد از ۱۰ سال دیگر این مشکل وجود نداشت حتی ۴۰ درصد نیز ضریب هوشی آنان بالا رفته بود.
عزیزی درباره اختلافات بین مصرف نمک ید و نمک دریا توضیح داد: نمک دریا دارای ید کافی نیست حتی اگر دریا دارای ید باشد زیرا اصلاً هیچ نمکی ید ندارد و باید در کارخانه این ید اضافه شود.
وی تأکید کرد: مردم باید اطلاعات حوزه سلامت خود را از متخصصان و وزارت بهداشت دریافت کنند، زیرا وزارت بهداشت مسئول سلامت کشور هستند و دانشمندان و متخصصان با وزارت بهداشت همکاری میکنند.
عزیزی خاطرنشان کرد: در کشور ما مردم بین ۵ تا ۱۰ درصد گواتر دارند که همان بزرگی تیروئید است، ولی کمبود یُد ندارند، همچنین در مراکز بهداشتی در همه استانها مکمل ید و اسید فولیک رایگان داده میشود و قیمت آن نیز زیاد نیست ولی پوشش بیمهای ندارد و زنان باردار مکملهای یُد و اسید فولیک (یدفولیک) را باید سه ماه قبل از بارداری و ۶ ماه شیردهی مصرف کنند.
نظرات ارزشمند شما