سوزاک یا گنوره

سوزاک یک بیماری منتقله جنسی شایع است که توسط باکتری نایسریا گنوره ایجاد می شود. در مردان، باکتری معمولا پیشابراه را  (لوله ای که ادرار را از مثانه به بیرون از بدن منتقل می کند) آلوده می کند؛ در زنان باکتری معمولا گردن رحم را (دهانه ورودی رحم) آلوده می کند. سوزاک هم چنین می تواند راست روده یا حلق را از طریق تماس جنسی مقعدی یا دهانی آلوده کند. در مردان، سوزاک درمان نشده می تواند از پیشابراه به سمت بالا گسترش یافته و باعث عفونت دردناک غده پروستات و اپیدیدیم شود که اگر فورا درمان نشوند نهایتا منجر به ناباروری خواهد شد.

در برخی از مردان، سوزاک می تواند منجر به بیماری دردناکی به نام تنگی پیشابراه شود که در آن بافت باقیمانده زخم در پیشابراه تشکیل شده و موجب دشواری در ادرار کردن می شود. در زنان، سوزاک درمان نشده می تواند باعث بیماری التهابی لگن شود که می تواند با آسیب به سطح داخلی لوله های فالوپ و رحم منجر به ناباروری گردد. باکتری هم چنین می تواند به رحم و حفره شکم گسترش یافته باعث ایجاد آبسه (تجمع چرک) در اطراف لوله های فالوپ و تخمدان ها شود.

در صورتی که آبسه ها درمان نشوند، می توانند پاره شده به داخل شکم تخلیه شوند که خود منجر به التهاب غشای پوشاننده حفره شکم خواهد شد. در صورت عدم درمان، سوزاک می تواند خطر بارداری خارج از رحم و سقط را افزایش دهد. زن بارداری که سوزاک دارد می تواند عفونت خود را در زمان زایمان به نوزاد خود منتقل کند و باعث عفونت چشمی ملتحمه در نوزاد گردد. در موارد نادری سوزاک درمان نشده ممکن است وارد جریان خون شده و باعث التهاب در سایر قسمت های بدن مثل مفاصل، دریچه های قلب، یا مغز شود.

در برخی افراد، بیماری باعث ضایعات پوستی می شود. افرادی که سوزاک دارند در معرض خطر بیشتری برای آلوده شدن با HIV، ویروس ایجاد کننده بیماری AIDS، هستند. سوزاک می تواند باعث شود که سلول های CD4 (سلول های خونی سفید مبارزه کننده با عفونت که مورد هدف ویروس HIV هستند) به ناحیه آلوده شده بروند تا با عفونت مبارزه کنند. اگر HIV در ناحیه آلوده وجود داشته باشد، این سلول های CD4 را مورد هدف قرار داده و آلوده می کند، که بعد می توانند ویروس را در کل بدن پخش کنند.

 

♦  علائم

علائم سوزاک معمولا حدود ۲ تا ۵ روز بعد از تماس جنسی با فرد آلوده ایجاد می شوند اما ممکن است تا ۳۰ روز هم طول بکشد. در مراحل اولیه عفونت، علائم اغلب حفیف بوده و ممکن است نامحسوس باشند. در اغلب موارد زنان مبتلا به سوزاک علامت ندارند اما برخی زنان ۲ تا ۸ روز بعد از تماس جنسی با یک فرد آلوده یا در زمان شروع قاعدگی بعدی علامت دار می شوند.

علائم احتمالی عبارتند از تب خفیف، درد یا سوزش حین ادرار کردن، ترشحات کدر از مهبل، درد یا ناراحتی در قسمت تحتانی شکم، یا خونریزی غیر طبیعی از مهبل. در برخی موارد زن مبتلا به سوزاک ممکن است دردناک بودن ادرار، التهاب مثانه یا خونریزی مهبلی در زمان تماس جنسی تجربه کند. اگر سوزاک منجر به بیماری التهابی لگن شود، علائم می توانند شامل انقباضات شکمی و درد، خونریزی بین قاعدگی ها، استفراغ یا تب شود.

مردانی که سوزاک دارند اغلب علامتی ندارند یا ممکن است بیش از حد معمول ادرار کنند یا طی ادرار کردن درد یا احساس سوزش شدید داشته باشند، یا ترشح کدر چرک مانند از نوک آلت داشته باشند. اگر سوزاک راست روده را درگیر کند، فرد ممکن است دچار خارش مقعد، ترشح کدر از مقعد، و دفع مدفوع دردناک و خونی شود. اگر سوزاک حلق را آلوده کند، اکثر افراد علامتی ندارند اما برخی ممکن است دچار گلودرد شوند.

 

♦  تشخیص

تشخیص سوزاک بر اساس علائم، معاینه بالینی، نتایج آزمایش های ادرار و خون و بررسی آزمایشگاهی ترشحات صورت می گیرد. پزشک از یک گوش پاک کن برای گرفتن نمونه ای از ترشحات از پیشابراه مرد یا گردن رحم زن استفاده می کند تا آن را زیر میکروسکوپ بررسی کند.

 

♦  درمان

سوزاک را می توان با آنتی بیتیک هایی مثل سفکسیم (خوراکی) یا سفتریاکسون (تزریقی عضلانی) درمان کرد. از آنجائیکه افراد مبتلا به سوزاک ممکن است هم زمان یک عفونت منتقله جنسی دیگر به نام کلامیدیا داشته باشند، پزشک در بسیاری موارد ترکیبی از آنتی بیوتیک ها را نسخه خواهد کرد تا هر دو عفونت را هم زمان درمان کند. اگر سوزاک وارد جریان خون شده باشد، پزشک فرد را در بیمارستان بستری کرده و آنتی بیوتیک های وریدی تجویز خواهد کرد.

برای پیشگیری از عفونت ملتحمه در نوزادی که از مادر مبتلا به سوزاک متولد می شود، پزشک داروهایی مثل نیترات نقره را بلافاصله بعد از تولد در چشم شیرخوار خواهد ریخت. در صورت عدم درمان سوزاک می تواند در یک شیرخوار منجر به التهاب مفاصل (آرتریت) یا شرایط تهدید کننده حیات .

برچسب‌ها:
خبرهای تصویری

نظرات ارزشمند شما