تب روماتیسمی
تب روماتیسمی یک بیماری التهابی است که ممکن است بعد از عفونت با باکتری استرپتوکوک، مثلا گلودرد استرپتوکوکی، بروز کند. این بیماری می تواند قلب، مغز، مفاصل و پوست را درگیر کند. بیماری می تواند در هر سنی بروز کند اما معمولا کودکان بین ۵ تا ۱۵ سال را مبتلا می کند. در صورت درمان نشدن، تب روماتیسمی می تواند به قلب آسیب بزند که به آن بیماری روماتیسمی قلب گفته می شود. التهاب که مشخصه بیماری روماتیسمی قلب است می تواند باعث آسیب به عضله قلب (میوکاردیت)، بی نظمی ضربان قلب (آریتمی)، یا آسیب دریچه های قلب شود.
آسیب به دریچه های قلب می تواند از باز و بسته شدن کامل آن ها جلوگیری کند که قلب را مجبور خواهد کرد برای پمپ کردن خون سخت تر کار کند. اگر آسیب به دریچه های قلب دائمی باشد، مشکلاتی نظیر نارسایی احتقانی قلب ممکن است ایجاد شود.
♦ علائم
علائم تب روماتیسمی می تواند مشابه بیماری های دیگری باشد و معمولا ۱ تا ۶ هفته بعد از عفونت استرپتوکوکی گلو بروز می کند. (در برخی افراد عفونت اولیه استرپتوکوکی به قدری خفیف است که تشخیص داده نمیشود). علائم تب روماتیسمی عبارتند از تب، درد و تورم مفصل که از مفصلی به مفصل دیگر حرکت می کند (به آن آرتریت مهاجر گفته می شود)، بثورات جلدی حلقه مانند روی قفسه سینه، پشت یا شکم یا حرکات پیچشی غیر طبیعی بدن و اندام ها.
کودک ممکن است دچار درد قفسه سینه، تغییر در ضربان قلب و علائم نارسایی احتقانی قلب (مثل خستگی، تنگی نفس، تورم ساق ها، پا و مچ پا) شود. برای پیشگیری از تب روماتیسمی و بیماری روماتیسمی قلب، در صورتی که خودتان یا فرزندتان علائم گلودرد استرپتوکوکی مثل لوزه های متورم، غدد لنفاوی گردنی متورم و تب، دارید به پزشک مراجعه کنید. عفونت استرپتوکوکی به راحتی در میان اعضای خانواده پخش می شود.
♦ تشخیص
برای تشخیص تب روماتیسمی، پزشک یک شرح حال کامل گرفته به صدای قلب و ریه های کودک با گوشی پزشکی گوش می دهد و پوست را برای یافتن بثورات و مفاصل را به لحاظ درد و تورم بررسی می کند. پزشک ممکن است نمونه ای از حلق کودک بگیرد تا وجود گلودرد استرپتوکوکی را بررسی کند و تست های خونی درخواست کند تا تا به دنبال شواهد عفونت استرپتوکوکی بگردد. وی ممکن است یک الکتروکاردیوگرام، که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت می کند، و یک بررسی اولتراسونو از قلب (اکوکاردیوگرام) برای بررسی آسیب قلبی درخواست کند.
♦ درمان
در اکثر موارد درمان فوری گلودرد استرپتوکوکی با آنتی بیوتیک از بروز تب روماتیسمی جلوگیری خواهد کرد. برای درمان تب روماتیسمی، پزشک ممکن است داروهایی مثل کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهاب توصیه کرده و در صورت وجود باکتری استرپتوکوک آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد. وی هم چنین ممکن است درمان طولانی مدت با آنتی بیوتیک را برای پیشگیری از عود عفونت استرپتوکوکی، که می تواند موجب فعال شدن مجدد تب روماتیسمی شود، تجویز کند.
نظرات ارزشمند شما