تنگی پیشابراه

تنگی پیشابراه شرایطی است که در آن پیشابراه به تدریج و در نتیجه تشکیل بافت زخمی منقبض شونده در جداره اش تنگ می شود. این بافت باقی مانده از زخم ممکن است ناشی از استفاده طولانی مدت از سوند ادراری، جراحی یا التهاب مزمن پیشابراه باشد که به علت التهاب مزمن پیشابراه ناشی از آسیب یا عفونتی مثل سوزاک باشد.

تنگی پیشابراه می تواند در ادرار کردن و انزال اختلال ایجاد کند. در شرایط نادری در صورت باقی ماندن ادرار در مجاری و پس زدن آن به سمت کلیه ها، اختلال می تواند منجر به آسیب کلیه شود. تنگی پیشابراه گاهی می تواند عاملی برای عفونت مجرای ادراری باشد.

 

♦  تنگی پیشابراه

آسیب یا التهاب مزمن می تواند باعث ایجاد بافت زخمی (نواحی تیره) در جداره پیشابراه شده و مجرای داخل پیشابراه را تنگ کند. تنگ شدن مجرا می تواند جریان ادرار را مسدود کرده منجر به مشکلاتی در مجاری ادراری شود.

 

  علائم

تنگی پیشابراه می تواند باعث دشواری و درد پیشرونده در دفع ادرار شود. سایر علائم محتمل عبارتند از: احساس فوریت در دفع ادرار با خروجی اندک ادراری، قطره قطره ریختن ادرار بعد از دفع ادرار، درد در زیر شکم یا لگن، خون در ادرار، خون در مایع منی و خروج ترشحات از آلت تناسلی. تنگی پیشابراه می تواند منجر به عفونت های ادراری مکرر شود.

 

  تشخیص

تشخیص تنگی پیشابراه با علائم و معاینه بالینی صورت می گیرد. پزشک ممکن است برای بررسی عفونت تست ادرار درخواست کند. اگر تنگی پیشابراه پیشرفت کند، پزشک شما را به اورولوژیست (متخصص مجاری ادراری) ارجاع خواهد داد. وی ممکن است تست بررسی باقی مانده ادراری پس از دفع برای شما انجام دهد، که مقدار ادرار باقی مانده در مثانه را بعد از ادرار کردن اندازه خواهد گرفت. برای تایید تشخیص وی ممکن است پیشابراه را با سیستوسکوپ (یک لوله نمایشگر) مورد بررسی قرار دهد.

  درمان

برای درمان تنگی پیشابراه، اورولوژیست در ابتدا ممکن است تلاش کند که پیشابراه را با یک ابزار بلند، باریک و انعطاف پذیر به نام متسع کننده باز تر کند. در این فرایند آلت تناسلی با بی حسی موضعی بی حس شده و متسع کننده از طریق دهانه پیشابراه در نوک آلت تناسلی وارد می شود. ممکن است برای باز نگه داشتن مجرا نیاز به جلسات دیگری نیز داشته باشید.

اگر درمان با متسع کننده موثر نباشد، اورولوژیست ممکن است توصیه به جراحی با استفاده از سیستوسکوپ کند. بافت باقی مانده زخمی ممکن است با استفاده از یک ابزار جراحی کوچک یا لیزر (اشعه نوری فشرده) از طریق سیستوسکوپ خارج شود. در برخی موارد برای خارج کردن بافت زخمی عامل تنگی و جایگزین کردن آن با بافت سالم گرفته شده از قسمت دیگری از بدن جراحی انجام می شود. بعد از جراحی یک فنر پیشابراه (یک لوله پلاستیکی کوچک) در داخل مجرا گذاشته می شود تا آن را باز نگه دارد.

 

♦  متسع کردن پیشابراه

برای گشاد کردن پیشابراه، پزشک آلت تناسلی را به صورت موضعی بی حس می کند و یک ابزار بلند، باریک و انعطاف پذیر به نام متسع کننده از طریق دهانه پیشابراه در نوک آلت تناسلی وارد می کند. ممکن است برای باز نگه داشتن مجرا نیاز به جلسات بیشتر باشد.

خبرهای تصویری

نظرات ارزشمند شما