حمله ایسکمی گذرا

حمله ایسکمی گذرا و یا در اصطلاح پزشکی ("TIA") به حالت و شرایطی گذرا و ناپایدار از عملکرد ناقص و ناکامل مغز و یا بخشی از آن گفته می شود که دلیل آن اختلال در خونرسانی (ایسکمی) به مغز باشد. در بیان ساده تر وقتی خونرسانی به مغز مختل شود٬ ولی زمان و شدت این اختلال در حدی نباشد که منجر به سکته (مرگ قسمتی از بافت) شود٬ حمله ایسکمیک گذرا نام دارد.

 

♦  علت ها

اصلی ترین عامل در حمله ایسکمی وجود یک آمبولی و انسداد یکی از رگ های مغزی توسط آن است. منشأ و مبدأ این آمبولی می تواند پلاک درون رگی حاصل از یک اترواسکلروز و یا ترومبوز باقی مانده از یک فیبریلاسیون در قلب باشد. این گرفتگی در یک دوره زمانی بسیار کوتاه رخ می دهد و بنابراین آسیب های دائمی ایجاد نمی کنند حمله ایسکمی گذرا یا تی آی آ با گروهی از بیماری های دیگر از جمله فشارخون بالا٬ دیابت٬ میگرن٬ استعمال سیگار و کلسترول بالا مرتبط است.

 

♦  نشانه ها و سمپتوم

حمله ایسکمی گذرا  ("TIA")دارای نشانه هایی تقریباً شبیه به سکته مغزی است و همچنین در افراد مختلف بسیار متفاوت است و البته به محل وقوع بندایش (انسداد) در مغز بستگی دارد و بیشتر شامل تاری دید و یا دوبینی در چشم٬ آفازی و مشکل در سخن گفتن٬ همی پارزی یا ضعف و کرختی در یک طرف بدن و سرگیجه شده که تمامی این نشانه ها پس از ظاهر شدن ظرف یک ساعت از بین می روند .

 

♦  تشخیص

تشخیص حمله ایسکمی گذرا پس از اینکه پزشک از بیمار شرح حال و آزمون بدنی گرفت٬ موکول به انجام یک سری آزمایش ها از جمله (سی تی اسکن از مغز٬ سونوگرافی از شریان کاروتید در گردن و اکوکاردیوگرافی نوار قلب) می گردد و در بیشتر پرونده ها علت بروز یک اترواسکلروز است که در اکوگرافی مشخص می شود.

 

♦  پیش گیری

حمله ایسکمی گذرا اغلب اخطاری اولیه برای سکته مغزی است. در این میان برای کاستن از خطر بروز حمله راهکارهای ارائه شده شامل موارد زیر است .

  • عدم استعمال دخانیات
  • تلاش برای کاهش چربی های بدن به ویژه کلسترل
  • رژیم غذایی میوه و سبزی و کاهش وزن
  • کاستن از سدیم مصرفی (مانند سدیم موجود در نمک)
  • تعادل در مصرف الکل (یا عدم استفاده)
  • کنترل و تثبیت سطح قند خون و فشار خون
خبرهای تصویری

نظرات ارزشمند شما