ضعف عضلات محوری بدن عامل مهم شیوع کمردرد/ ۸۰ درصد افراد جهان حداقل یک بار دچار کمردرد میشوند
یک متخصص پزشکی ورزشی با بیان اینکه ۸۰ درصد افراد جهان حداقل یک بار در طول زندگی خود کمردرد را تجربه کردهاند، مهمترین علت آن را ضعف عضلات محوری بدن دانست.
۲۵ مهر روز جهانی کمردرد نامگذاری شده که نشان از فراگیر بودن این بیماری در بین مردم جهان است، کمردرد از جمله بیماریهایی است که به دلایل مختلفی ایجاد میشود و گاهی تا مدتهای طولانی فرد را به خود مشغول کرده و هزینههای درمانی زیادی را نیز تحمیل میکند.
وحید سبحانی، متخصص پزشکی ورزشی، عضو هیئت علمی دانشگاه و رئیس کمیته پزشکی فدراسیون بیماران خاص به دلایل شیوع کمردرد اشاره کرد و مهمترین آن را ضعف عضلات محوری بدن دانست.
این متخصص پزشکی ورزشی با اشاره به اینکه ۸۰ درصد افراد جهان حداقل یک بار در طول زندگی خود کمردرد را تجربه کرده اند، گفت: در کشور ما آمار دقیقی در دست نیست اما کمردرد، دیسک و تنگی کانال شیوع بالایی دارد و در هر خانواده حداقل ۱ الی ۲ نفر از مشکلات کمردرد مزمن رنج میبرند.
رئیس کمیته پزشکی فدراسیون بیماران خاص با اشاره به اینکه بعضی از افراد به دلیل تمرینات ثبات یا عضلات محوری دارای بدن قوی هستند که کمتر به دردکمر مبتلا میشوند، ادامه داد: عضلات محوری بدن یعنی عضلات عمقی شکم و کمربند لگنی در صورت محکم بودن از ثبات خوبی برخوردار هستند و ستون فقرات را دربرگرفته و ازمشکلات دیسکوپاتی جلوگیری میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه افزود: عضلات محوری بدن افرادی که ورزش نمیکنند ضعیف است و با کوچکترین حرکات غیرمعمول باعث اسپاسم عضلات و مشکلات ستون فقرات مانند دیسکوپاتیها میشود.
وی به دیسک کمر اشاره کرد و گفت: اگر فرد در مراحل اولیه دیسک کمر باشد میتواند با انجام ورزش تقویت عضلات ثبات محوری عوارض دیسک را کمتر کند، در غیر این صورت دیسک در مراحل پیشرفته با ورزش قابل درمان نیست و ورزش فقط به عنوان کمک کنندهای است که جلوی پیشرفت ضایعه را گرفته و درد بیمار را کم میکند.
سبحانی، با تأکید بر تقویت عضلات محوری بدن برای جلوگیری از کمردرد اذعان کرد: عضلات محوری بدن مانند عضلات شکم، کمر و ناحیه باسن است که میتوان با ورزشهای خاصی آنها را تقویت کرد.
وی به یکی از ورزشهای ساده برای تقویت عضلات شکم که فرد میتواند به صورت نشسته، ایستاده، خوابیده یا حتی در محیط کار انجام دهد اشاره کرد و گفت: برای انجام این ورزش فرد باید در حالت نشسته ناف را به سمت داخل و ستون فقرات منقبض کرده و سعی کند شکم را به داخل بکشاند در این حال تنفس باید عادی باشد.
این متخصص پزشکی ورزشی ادامه داد: این ورزش باید به درستی انجام صورت گیرد به این صورت که در عین فشار به عضلات عمقی شکم تنفس نباید حبس شود، از طرفی کمر باید کاملاً صاف بوده طوری که سر و سینه به سمت جلو باشد.
رئیس کمیته پزشکی فدراسیون بیماران خاص همچنین به ورزش در آب اشاره کرد و گفت: افرادی که کمردرد دارند بهتر است با انجام ورزشهای مناسب برای تقویت عضلات محوری بدن به خصوص عضلات شکم، کمربندلگنی و باسن به انجام ورزشهای هوازی در آب بپردازند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تأکید کرد: آب درمانی با راه رفتن در آب شروع میشود و زمانی که فرد تا حدود گردن در آب فرو میرود با انجام ورزش برای تقویت عضلات ثبات محوری بدن ادامه پیدا میکند که باید براساس نوع کمردرد که ممکن است براساس تنگی کانال، دیسکهای کمر، اسپاسم عضلات و غیره باشد شنای مناسب تشخیص داده شود.
سبحانی، بستن کمربندطبی را عاملی برای ضعیف شدن عضلات کمر دانست و در پایان تصریح کرد: بستن کمربندطبی در کوتاه مدت ۱الی ۲ هفته به عضلات کمک میکند اما به محض باز شدن باعث شلی آن میشود که بهتر است در طولانی مدت استفاده نشود.
نظرات ارزشمند شما