کمبود منابع مانع اجرای کامل برنامه توسعه پنجم در حوزه سلامت شد

سخنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نشست خبری در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا گفت: قرار بود در برنامه توسعه پنجم رشد اقتصادی کشور به ۸ درصد برسد اما نشد بنابراین مهمترین عامل اجرا نشدن تکالیف وزارت بهداشت در این برنامه کمبود منابع بوده است.

ایرج حریرچی روز دوشنبه در نشست خبری وزارت بهداشت افزود: برخی تکالیف برنامه پنجم در حوزه سلامت آرمانی بوده و زیرساختهای آن فراهم نبوده است.

وی ادامه داد: یکی از مهمترین تکالیف وزارت بهداشت در برنامه توسعه پنجم ، کاهش پرداخت مردم برای سلامت به زیر ۳۰ درصد و کاهش هزینه های کمرشکن سلامت به یک درصد بوده است که تا قبل از این دولت، نه تنها به این سمت حرکت نشده بلکه بر خلاف آن حرکت شده بود که در این دولت با اجرای طرح تحول سلامت اصلاح شد و پرداخت های مردم برای سلامت کاهش یافت.

حریرچی همچنین با اشاره به مجروحان حوادث یمن آمادگی وزارت بهداشت را برای پذیرش مجروحان حوادث این کشور در بیمارستان های ایران اعلام کرد.

سخنگوی وزارت بهداشت با تکذیب شایعات واکسن آنفلوانزا گفت: به طور کلی هیچ دارویی نیست که هیچ عارضه ای نداشته باشد ولی داروها و واکسن هایی که تایید و وارد بازار می شوند، عوارض اندکی دارند و همواره سود و مزایای آنها از عوارضشان بسیار بیشتر است و اگر برای یک در میلیون نفر عارضه ای ایجاد می شود، نمی توان یک میلیون نفر دیگر را از مزایای دارو محروم کرد.

وی درباره هزینه های غیر ضرور و القایی در سیستم بهداشت و درمان کشور نیز گفت: تکذیب نمی کنیم که هزینه های القایی و خدمات غیر ضروری در نظام درمانی کشور به خصوص در مورد خدمات پاراکلینیکی مانند آنژیوگرافی، سی تی اسکن، سونوگرافی، اکو و مانند آنها وجود دارد اما میزان این هزینه ها بعد از طرح تحول سلامت افزایش نیافته است.

حریرچی گفت: در مورد هزینه های القایی نسبت به استانداردهای جهانی، مقداری اضافه داریم و راه حل آن نیز افزایش آگاهی مردم، افزایش مهارتهای بالینی پزشکان و ایجاد مکانیزم های نظارتی در سازمانهای بیمه ای و سازمان نظام پزشکی است.

وی در مورد معاینه بیماران توسط رزیدنتها در بیمارستانهای دولتی گفت: در مراکز خصوصی باید همان پزشکی که بیمار به او مراجعه کرده، بیمار را ویزیت کند و اگر فرد دیگری به نام پزشک اصلی این کار را انجام دهد، تخلف است اما در بیمارستانهای آموزشی وزارت بهداشت مانند همه جای دنیا رزیدنت ها بیماران را ویزیت می کنند و اگر سوالی داشتن به استاد مراجعه می کنند و این یک الگوی پذیرفته شده جهانی است.

حریرچی در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا درباره میزان شیوع سوء تغذیه در کشور نیز گفت: آمارهای مختلفی درباره سوء تغذیه وجود دارد و از نظر میزان کالری، املاح و ریزمغذی ها آمارهای متفاوتی وجود دارد که در جلسات بعدی این آمار را تهیه می کنیم و در اختیار خبرنگاران قرار می دهیم.

وی درباره میزان اجرایی شدن برنامه توسعه پنجم در حوزه سلامت نیز در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا گفت: اجرای این قانون زیرساختها و مقدماتی نیاز داشت که همه آنها در این دوره فراهم نبود.

قائم مقام وزیر بهداشت اضافه کرد: نمی شود به طور کلی گفت که چند درصد این قانون در حوزه سلامت اجرایی شده است زیرا بندهای آن متفاوت است مثلا بندهایی در مورد کاهش پرداخت از جیب مردم، اجرای پزشک خانواده، تجمیع بیمه ها، کاهش هزینه های کمرشکن سلامت و… که وزن همه آنها یکسان نیست.

وی گفت: با توجه به مشکلاتی که در زمینه اجرای این برنامه وجود داشت، از جمله تامین نشدن بودجه ها، عدم وفاق ملی، عدم تامین زیرساختها و … اصلاحاتی در قانون برنامه توسعه ششم انجام شده است و تلاش شده که تکالیف این قانون در حوزه سلامت، اجرایی تر باشد.

**روغن پالم به طور مطلق مفید یا مضر نیست

سخنگوی وزارت بهداشت در پاسخ به پرسشی درباره روغن پالم نیز گفت: سخنان رئیس جمهوری در مالزی این بود که هیئتی از این کشور که بزرگترین تولید کننده روغن پالم است به ایران باید و اگر معتقدند این روغن ضرری ندارد، استدلاهای خود را بیان کنند.

وی ادامه داد: از نظر وزارت بهداشت روغن پالم نه به طور مطلق بی ضرر است و نه به طور مطلق مفید است، این روغن انواع مختلفی دارد و حداقل ۵نوع آن وجود دارد که برخی از آنها گران هستند.

حریرچی گفت: تا قبل از دولت یازدهم، حدود ۵۰ درصد روغن مصرفی کشور، روغن پالم بود، اما اکنون این میزان به حدود ۳۴ درصد رسیده و کاهش یافته است.

وی افزود: سال ۹۱ و ۹۱ حدود ۷۵۰ هزار تن روغن پالم به کشور وارد شده بود که این میزان در سال ۹۴ به حدود ۴۰۰ هزار تن کاهش یافت و نیمه امسال نیز با افزایش تعرفه گمرکی این روغن از ۱۰ درصد به ۲۶ درصد،حدود ۱۸۰ هزار تن روغن پالم وارد کشور شده است.

حریرچی ادامه داد: روغن پالم به علت داشتن اسیدهای چرب اشباع،؛ مضراتی دارد اما فوایدی نیز دارد از جمله اینکه در مقابل حرارت مقاوم است و به علت قوامی که دارد در صنعیت غذا کاربردهای مفیدی دارد، به همین علت وزارت بهداشت هرگز به دنبال حذف کامل این روغن نبوده است.

قائم مقام وزیر بهداشت ادامه دارد: روغن هایی مثل روغن زیتون، گردو یا هسته انگور بسیار مفید هستند اما گران هستند و همه امکان استفاده از آن را ندارند، ولی روغن پالم، ارزان است و به همین علت در صنایع غذایی کاربرد بیشتری پیدا کرده است.

وی گفت: میزان استفاده از روغن پالم در کشورهای مختلف متفاوت است و از پنج درصد تا ۹۰ درصد دیده می شود، البته در کشورهای اروپایی که درآمد سرانه آنها ۱۰ برابر ایران است، میزان مصرف روغن پالم نسبت به کل روغن های مصرفی حدود پنج درصد است.

حریرچی در پاسخ به پرسشی درباره ساخت و ساز کنار دکل های فشار قوی برق گفت: در این مورد یک فاصله استاندارد وجود دارد که نزدیکتر از آن نیابد ساخت وسازی صورت گیرد و ثابت شده است که اگر نزدیکتر از این فاصله ساخت و ساز صورت گیرد، امواج و میدان مغناطیسی آن مضر است و در بلند مدت عوارضی دارد.

وی افزود: راهکار وزارت بهداشت این است که از این به بعد این فاصله استاندارد برای صدور مجوزهای ساخت و ساز رعایت شود اما برای ساختمانهای قدیمی چون برخی از آنها صدها میلیارد می ارزد، موانع زیادی برای اجرای این مقررات وجود دارد و در بسیاری از مواقع خود ساکنان و صاحبان آن نیز مایع به جا به جایی نیستند.

حریرچی درباره بیماریهای کودکان کار نیز گفت: در این مورد باید سازمانهای مردم نهاد، کار اصلی را انجام دهند و البته بیمه ها نیز باید همکاری کنند، وزارت بهداشت نیز آمادگی دارد که مسئولیت خود را در این زمینه برای پیشگیری و درمان بیماری های این افراد انجام دهد.

** نظر وزارت بهداشت درباره پرونده کیارستمی

وی درباره پرونده پزشکی کیارستمی نیز گفت: در این مورد مراجع قانونی متعددی وجود دارد که هر کدام مسئولیت خودشان را انجام می دهند و وزارت بهداشت تمایل ندارد در وظایف دستگاههای دیگر دخالت کند.

حریرچی افزود: وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت، هر جا که اقدامی لازم بوده در مورد این پرونده انجام داده است، بسیاری از اقدامات نیز لازم نبوده که رسانه ای شود، توصیه وزارت بهداشت نیز این نیست که افراد این پرونده را در رسانه ها حل کنند،بلکه باید اجازه دهیم مراجع قانونی به وظیفه خودشان عمل کنند.

سخنگوی وزارت بهداشت گفت: ما در مورد خیلی از پرونده های پزشکی اطلاعاتی داریم که محرمانه است و لازم نیست همه را اعلام کنیم؛ مثلا ممکن است فردی به علت مسمومیت با سرب به بیمارستان مراجعه کند و در خواست یک داروی گرانقیمت برای دفع سرب را بدهد اما ما می دانیم که او معتاد به تریاک است و به علت مصرف تریاک آلوده، دچار مسمومیت شده است اما این مسائل را در رسانه ها اعلام نمی کنیم.

حریرچی درباره میزان نظارت وزارت بهداشت بر عملکرد بیمارستانها نیز گفت: نظارت بر بیمارستانها به طور طبیعی در وزارت بهداشت انجام می شود اما به علت کمبود امکانات و نیروی انسانی ادعا نداریم که نظارت ها کامل است.

وی افزود: برخی تخلفات غیر قانونی مانند سقط جنین در ایران نیز مانند خیلی کشورهای دیگر وجود دارد، اما بسیاری از این تخلفات در زیرزمین ها و اغلب توسط غیر پزشک انجام می شود، وزارت بهداشت سعی می کند جلوی ای کارهای غیر اخلاقی و زشت را بگیرد و در این زمینه از نیروی انتظامی و اطلاعات مردمی نیز طلب کمک می کنیم اما با وجود همه این تلاشها نمی توانیم همه موارد این تخلف ها را کشف و به آنها رسیدگی کنیم.

حریرچی گفت: اگر سقط های زیرزمینی باعث عفونت و عوارضی شود نیز افراد سعی می کنند به صورت غیر قانونی و مخفیانه مشکل خود را حل کنند تا مسئله آنها افشا نشود.

خبرهای تصویری

نظرات ارزشمند شما