سیستیت یا التهاب مثانه در زنان
التهاب مثانه ناشی از یک عفونت باکتریایی است که ابتدا وارد مجرای ادرار شده و سپس به سوی مثانه حرکت می کند. بسیاری از زنان در دوره ای از زندگی التهاب مثانه دارند و این اتفاق در دوره های افزایش فعالیت جنسی، مثل ماه عسل شایع تر است. در صورت عدم درمان، این عفونت می تواند به سوی کلیه ها انتشار یابد و باعث عفونت کلیه به نام پیلونفریت حاد بشود.
برای جلوگیری از عفونت مثانه، همیشه پس از اجابت مزاج از جلو به عقب موضع را تمیز کنید، مقدار زیادی آب بنوشید، اندام تناسلی را تمیز نگه دارید، قبل و بعد از مقاربت ناحیه تناسلی خود را بشویید و پس از مقاربت مثانه تان را خالی کنید. از شریک جنسی خود بخواهید آلت تناسلی خود را قبل از مقاربت بشویند.
♦ علائم
در شرایط التهاب مثانه فرد به طرز دردناکی حس می کند باید ادرار کند اما زمانی که سعی می کند ادرار کند ادرار بسیار کمی از وی خارج می شود. ادرار این افراد در مواردی بوی بد، خون و سوزش یا گزش دارد. نیاز به ادرار گاهی آن قدر قوی است که نمی توان آن را کنترل کرد. ممکن است فرد به تب نیز مبتلا بشود. مشکلات دیگر دستگاه ادراری مانند اورتریت می تواند علائم مشابهی تولید کند.
♦ تشخیص
اگر علائم التهاب مثانه داشته باشید پزشک از شما می خواهد پیشاب خود را در دستشویی بریزید و از قسمت میانی ادرار در یک ظرف استریل نمونه ای به وی بدهید. او نمونه را در مطب خود بررسی می کند و اگر عفونت داشته باشد به آزمایشگاه می فرستد تا معلوم شد کدام اندام عامل اصلی عفونت است. اگر بیش از دو سه بار التهاب مثانه ظرف ۶ تا ۱۲ ماه رخ بدهد پزشک شما را به اورولوژیست (پزشک متخصص اختلالات دستگاه ادراری) معرفی می کند تا معلوم شود چه اختلالی در دستگاه ادراری وی باعث شده است مستعد ابتلا به عفونت مثانه بشوید. اورولوژیست شما را معاینه می کند و در مواردی مجددا درخواست نمونه میانی ادرار می کند.
گاهی اوقات برای تشخیص ناهنجاری سونوگرافی انجام می شود. در مواردی از پیلوگرافی داخل وریدی (intravenous pyelogram IVP) (که بررسی کلیه ها و مثانه با اشعه ایکس است) و سیستوسکوپی (cystoscopy بررسی مثانه با ابزار مشاهده ای که پزشک وارد مجرای ادرار و مثانه می کند) استفاده می شود.
♦ درمان
اگر علائم خفیف بدون تب بروز کرده است باید برای تسکین علائم سعی کنید دستگاه ادراری خود را با نوشیدن مقدار زیادی مایعات (حداقل هشت لیوان بزرگ در روز) تخلیه کنید. نوشیدن آب قره قاط به دفع باکتری ها کمک شایانی می کند. اگر علائم بیش از ۲۴ ساعت باقی بماند یا شدید باشد باید به پزشک مراجعه کنید تا با تجویز آنتی بیوتیک و دارو های دیگر درمان شوید.
اگر عفونت مکرر شد یا تست ها معلوم کرد چه اختلالی در دستگاه ادراری وجود دارد اورولوژیست آن را درمان می کند. اگر مشکلی در کار نباشد اورولوژیست آنتی بیوتیک با دوز پایین و یا دارو های ضد باکتری می دهد تا به مدت یک ماه یا بیشتر و یا تنها در زمان مقاربت مصرف کنید.
نظرات ارزشمند شما