سرطان پستان

(سرطان پستان) یا (سرطان سینه) به انگلیسی: (Breast cancer) به نوعی سرطان گفته می شود که از بافت پستان آغاز می شود علائم سرطان سینه می تواند یک توده در سینه، تغییر در شکل سینه، گودی پوست، ترشح مایع از نوک سینه، یا پوسته شدن قسمتی از پوست باشد. در افرادی که بیماری در اندام های دیگر آن ها گسترش پیدا کرده باشد، این علائم می توانند درد استخوان، غدد لنفاوی متورم، تنگی نفس، یا یرقان باشند.

عوامل خطر ابتلاء به سرطان سینه عبارتند از مرض چاقی، عدم تمرین فیزیکی، نوشیدن نوشیدنی های الکلی، درمان جایگزینی هورمون در طول یائسگی، پرتوهای یونی، اولین قاعدگی در سنین پایین، و دیر بچه دار شدن یا بچه دار نشدن دلیل حدود ۵ تا ۱۰٪ از موارد ابتلاء به این بیماری ژن هایی هستند که از والدین فرد به ارث رسیده اند، از جمله BRCA1   و BRCA2 معمولاً سرطان سینه در سلول های دیواره مجاری شیر و لوبول ها که تأمین کننده شیر مجاری هستند، ایجاد می شود.

به سرطان هایی که از این مجاری شروع می شوند، کارسینوم پستان گفته می شود، در حالیکه سرطان های ایجاد شدهاز لوبول ها با نام سرطان لوبولار شناخته شده اند به علاوه، بیش از ۱۸ زیر-نوع سرطان سینه دیگر وجود دارد.برخی از سرطان ها از ضایعات پیش- تهاجمی از قبیل کارسینوم مجرایی درجا ایجاد می شوند تشخیص سرطان سینه با انجام یک نمونه برداری از توده مربوطه تأیید می شود.پس از تشخیص سرطان، آزمایش های بیشتری انجام می شوند تا مشخص شود که آیا سرطان به قسمت های دیگر بدن نیز سرایت کرده است یا خیر و چه درمان هایی ممکن است نسبت به بیماری واکنش نشان دهند.

بر اساس نتایج یک تحقیق، داروهای ارزان قیمتی که معمولا برای تقویت استخوان مصرف می شوند می توانند مرگ و میر ناشی از سرطان سینه را کاهش دهند. بیس فسفونات ها (Bisphosphonates ) عمدتا برای جلوگیری از تحلیل استخوان در افراد مبتلا به پوکی استخوان استفاده می شوند. این داروها از تغذیه هر سلول سرطانی که در استخوان گسترش می یابد، جلوگیری می کنند و به این ترتیب رشد سلول های سرطانی را متوقف می سازند.

توازن مزایا در مقابل مضرات غربالگری سرطان سینه بحث برانگیز است. بنیاد همیاری کوکران در سال ۲۰۱۳ اعلام کرد که مشخص نیست آیا غربالگری ماموگرافی مزایای بیشتری دارد یا مضرات بیشتری. یک مرور برای گروه ضربت خدمات پیشگیری آمریکا در سال ۲۰۰۹ شواهدی را درباره مزایا در افراد ۴۰ تا ۷۰ ساله یافت، و سازمان توصیه می کند زنان ۵۰ تا ۷۴ ساله هر دو سال یکبار غربالگری را انجام دهند.

برای پیشگیری از ابتلاء به سرطان سینه در افرادی که احتمال ابتلاء در آن ها بالا است، ممکن است از داروهای تاموکسیفن یا رالوکسیفن استفاده شود برداشتن هر دو سینه از طریق جراحی یک اقدام پیشگیرانه مفید در برخی از زنان پر خطر است. برای افرادی که ابتلاء به سرطان در آن ها تشخیص داده شده است، می توان از تعدادی از درمان ها استفاده کرد، از قبیل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی و درمان هدفمند انواع جراحی عبارتست از عمل جراحی حفظ پستان یا ماستکتومی.

ممکن است در عمل جراحی یا در یک تاریخ دیگر عمل بازسازی پستان انجام شود. در افرادی که سرطان در سایر قسمت های بدن آن ها گسترش یافته است، درمان ها عمدتاً به منظور بهبود کیفیت زندگی و راحتی فرد انجام می گیرند پزشکان متخصصان اعتقاد دارند افزایش سن بارداری و عدم شیردهی دو عامل مهم در بروز سرطان سینه است، از همین رو بارداری و شیردهی احتمال بروز این سرطان را کاهش می دهد.

نتایج سرطان سینه بسته به نوع سرطان، میزان بیماری، و سن فرد متغیر است. نرخ بقا در کشورهای توسعه یافته بالا است  به گونه ای که ۸۰٪ و ۹۰٪ از افراد در انگلستان و آمریکا حداقل ۵ سال زنده هستند نرخ بقا در کشورهای در حال توسعه پایین تر است. در سراسر دنیا، سرطان سینه مهم ترین نوع سرطان در زنان است، و ۲۵٪ از تمام موارد سرطان را به خود اختصاص می دهد.

در سال ۲۰۱۲، ۸۱٫۶

بر پایه گفته متخصصان در ایران سالانه هشت هزار نفر به سرطان سینه مبتلا می شوند و شیوع ابتلا به سرطان سینه در بین زنان ایرانی حدود ۳۰ تا ۳۵ مورد در ۱۰۰ هزار نفر است.

 

♦  عوامل خطرزا

نوشتار اصلی: عوامل خطرزا در سرطان پستان

  • سن بالا
  • سطح بالای فاکتور رشد شبه انسولینی در خون زنان پیش از یائسگی (insulinlike growth factor)
  • سطح بالای استروژن در خون زنان قبل از یائسگی
  • سابقه سرطان پستان در فامیل (تغییرات ارثی در ژن های BRCA1 و (BRCA2 نام اختصاری برای سرطان پستان ۱ و سرطان پستان ۲( در بسیاری از مبتلایان به سرطان های پستان و تخمدان وجود داشته است)
  • سابقه قبلی ابتلاء به سرطان سینه و یا برخی موارد غیر طبیعی دیگر در بافت سینه
  • افزایش مواجهه زنان با هورمون استروژن که در شرایط زیر رخ می دهد:

     

    • بروز اولین دوره قاعدگی قبل از ۱۳ سالگی
    • یائسگی بعد از ۵۱ سالگی
    • استفاده از درمان جایگزینی هورمون با استروژن
    • افرادی که در طول زندگی باردار نشده اند و یا اولین بارداری آن ها بعد از ۳۰ سالگی بوده است.
  • اضافه وزن و چاقی خصوصاً بعد از یائسگی
  • مصرف الکل
  • نوع تغذیه: مصرف شیرینی علاوه بر احتمال ابتلا به چاقی، دیابت، بیماری های متابولسیم و بیماری های قلبی، با سرطان سینه و متاستاز تومور مرتبط است و احتمال بروز این عارضه را افزایش می دهد.
  • زندگی بی تحرک و فعالیت بدنی کم
  • زنانی که ژن جهش یافته BRCA1 و BRCA2 دارند، ۳ تا ۷ برابر بیش تر از زنانی که فاقد این ژن ها هستند دچار سرطان پستان می شوند.
  • هیچ رابطه علمی بین استفاده از هر گونه سینه بند با بروز سرطان پستان پیدا نشده است.
  • به نظر متخصصان فاصله گرفتن از باروری و محدودکردن فرزندآوری در کنار عامل تغذیه موجب بالاتر رفتن آمار ابتلا به سرطان سینه می شود.

 

♦  درمان

کارشناسان اعلام کردند 'پالبوسیکلیب Palbociclib یک داروی خوراکی جدید در درمان سرطان سینه است که ظرفیت مقابله با سایر انواع سرطان را نیز دارد. این دارو با جلوگیری از فعالیت آنزیم های CDK4 و CDK6، تقسیم سریع سلول های سرطانی را هدف قرار می دهد. این دارو به واقع نخستین بازدارنده در برابر فعالیت دو آنزیم یاد شده است که عملکرد آن برای درمان سرطان سینه تایید شده است.

خبرهای تصویری

نظرات ارزشمند شما